Blog o všem, co se mi vyloupne v hlavě a napíšu to sem.

Feynman

14. 9. 2016 22:26
Rubrika: Život a já

Dnes mě přes "nos" praštil následující úryvek:

"A bunch of positives would repel with an enormous force and spread out in all directions. A bunch of negatives would do the same. But an evenly mixed bunch of positives and negatives would do something completely different. The opposite pieces would be pulled together by the enormous attractions. The net result would be that the terrific forces would balance themselves out almost perfectly, by forming tight, fine mixtures of the positive and the negative, and between two separate bunches of such mixtures there would be practically no attraction or repulsion at all."

Je to ze začátku první kapitoly 2. dílu Feynmanových přednášek z Fyziky. 1

Dnes v tom ale vidím velkou naději pro život člověka: cílem není být ve všem úplně dokonalý, ale vyvážit pozitivními vlastnostmi všechny ty negativní. 2

To může platit o člověku samotném, nebo také o ženě a muži. 3

Pokud se najdou dva, kteří vzájemně svými pozitivy vyvažují negativa toho druhého, budou k sobě tyto protiklady přitahovány ohromnou silou. Výsledkem bude, že se obrovské síly téměř dokonale vyváží, čímž vznikne pevné a krásné pouto.

 


1, Přednášky jistě vyšly i v češtině, tak můžete v knihovně najít překlad. V angličtině jsou však volně dostupné na internetu: http://feynmanlectures.caltech.edu

2, Vím, že to může trošku pokulhávat, pokud si uvědomíme, že "máme být dokonalí, jako je dokonalý náš nebeský Otec" (Mt 5,48). Cesta k dokonalosti je ale myslím postupná cesta, takže nejdříve musí přijít stav, ve kterém ta negativa alespoň vyvážíme pozitivy.

3, Anglické slovo "bunch" má mnoho významů, jedním z nich může být také "svazek".

Zobrazeno 500×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio