Blog o všem, co se mi vyloupne v hlavě a napíšu to sem.

Esoterika?

8. 6. 2013 23:55

Takové krátké zamyšlení sobotního večera:

 


 

Hledal jsem na internetu, jestli se dá ještě koupit Cyrilometodějský kalendář na tenhle rok. A narazil jsem při tom na jedno internetové knihkupectví ( nebudu ho uvádět, protože to ani není důležité, navíc kdo budete chtít, tak si ho určitě sami najdete), ve kterém mají kromě kategorií Odborná literatura, Naučná literatura, Literatura pro děti a mládež, také kategorii Esoterika.

To by samo o sobě asi v dnešní době nebylo nic tak podivného, nejspíš ji mají skoro všude. Trochu víc mě ale zarazilo, že tam spadal právě onen Cyrilometodějský kalendář! Nejdřív jsem se alespoň podle obálky přesvědčil, že jde opravdu o ten Cyrilometodějský kalendář, a pak jsem se divil dál:

Kategorie Esoterika má v tomto knihkupectví podkategorie: Záhady, tajemno, Astrologie, Křesťanství, Bible. (Kompletní výpis). To mě úplně zvedlo ze židle! Co má křesťanství a Bible společného s astrologií? s esoterikou?....Jak na něco takovýho mohli vůbec přijít? Jak je to vůbec mohlo napadnout?

 

Zaměřil jsem se tedy trošku na to samotné slovo:

Podle Wikipedie:
Esoterismus (z řeckého εσωτερικός, esoterikós, „vnitřní“, „uzavřený“) je označení pro souhrn vědomostí určených výhradně pro úzký okruh zasvěcených, intelektuálně vyspělých nebo privilegovaných lidí. Je protikladem exoterismu, který naopak představuje obecně známé vědění.
(Ezoterika, Esoterika i Esoterismus sem odkazují)

Podle Akademického slovníku cizích slov:
Ezoterismus, -mu m <ř> kniž. tajnost, utajenost: filoz. část filozofického učení (např. pythagorejskéh) určeného jen zasvěcencům.

Znovu jsem se tedy sám sebe ptal: Co má křesťanství společného s esoterikou? Vždyť to není nic uzavřeného, určeného výhradně pro úzký okruh lidí, intelektuálně, či jakkoliv jinak privilegovaných! Na křesťanství není nic utajeného, určeného jen zasvěcencům!!!

Copak neříká Pán Ježíš:
"Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout." (Mt 11:28)
"Má-li někdo sto ovcí a jedna z nich zabloudí, nenechá těch devadesát devět na horách a nejde hledat tu, která zbloudila?" (Mt 18:12)
"Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní." (Mt 9:12)
"Nepřišel jsem pozvat spravedlivé, ale hříšníky." (Mt 9:13)

To jen tak namátkou, najde se mnoho jiných míst. Zdá se vám, že by to bylo jen pro nějaké vyvolené, privilegované? Nebo že by Pán Ježíš cokoli skrýval? Vždyť mluvil k zástupům otevřeně!

 

Po přečtení těch definic esoteriky mě také napadlo, že je to slovo dnes používáno úplně špatně. Copak něco, co se veřejně hlásá na internetu, jsou o tom kurzy a mnoho knížek je něco uzavřeného? Jen pro vyvolené? Že by to bylo něco vnitřního a tajuplného?

 

Tak tedy prosím: nenechme se ovlivňovat tím, čemu se říká esoterika, protože to stejně žádná esoterika není, ale jen blbnutí lidí a tahání peněz z jejich kapes!

A nebojme se lidem ukázat, co skutečně je křesťanství! kdo skutečně je Pán Ježíš! A co a koho ve svém životě skutečně potřebují!

Zobrazeno 855×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio