Blog o všem, co se mi vyloupne v hlavě a napíšu to sem.

Úvaha nad smyslem světa...

5. 5. 2009 18:40
Rubrika: Život a já

Tenle článek je jen takový nahození, možná uspořádání si vlastních myšlenek a trochu definice. Nejspíš za něj může to, že se učíme ve škole v Zsv filozofii.


Bylo mi podáno téměř to, že víra a logický rozum jsou dvě neslučitelné věci, neslučitelné děje odehrávající se v člověku. Pravda, objevujíé se i náznaky toho, že si to všichni nemysleli. Ale vypadá to, že dnes si to myslí hodně lidí. Převážně nejspíš těch nevěřících. Prostě řeknou: "Já jsem materialista, logicky uvažuju a žádnej bůh neexistuje. A víra je blbost a církev je zbytečná instituce tahající z lidí peníze."

To je názor, se kterým jsem se v poslední době setkal mnohokrát. Například když "Studenti psali noviny" o tom, proč jsme nejateističtější národ na světě. Je to škoda. Je škoda, že mají lidi takovýhle názor. Já s nimi nesouhlasím.

Považuju se za Věřícího člověka. Chci Věřit a vím, že Víra je jedna z nejúžasnějších věcí na světě.

Považuju se za logicky uvažujícího "materialistu". Nejvíc mě ve škole baví matika a fyzika a to be logickýho uvažování jde asi těžko.

Jenže mnoho lidí by nejspíš řeklo, že jsou to dvě neslučitelné myšlenky, neslučitelné "rozumy".

Já musím souhlasit s tím, co si pamatuju ze Zsv nebo spíš s tím,  co si asi chci pamatovat. Rozum a Víra jsou od Boha a jedno není důležitější než to druhé.

Víra nemá bez logiky smysl. Víra nemusí být jen víra v Boha. Je to od slova věřit. A já fyzikálním zákonům nevěřím dokud si nevyzkouším, že opravdu fungují. A proč by to mělo být jinak s vírou v Boha?

Avšak logika a myšlení nemá bez víry taky žádný smysl. když nebudu věřit tomu, že jedna plus jedna jsou dvě tak se v matice těžko někam dostanu. I když moje logické uvažování bude naprosto bez chyby.

 

Víra bez logiky není víra ale fanatismus.

Zobrazeno 788×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio